Отримання ВНЖ на Північному Кіпрі

Отримання дозволу на проживання є однією з причин покупки нерухомості на Північному Кіпрі. І це не випадково, саме на Північному Кіпрі (ТРПК) одна з найпростіших процедур еміграції:
• немає обмеження по вартості нерухомості (досить придбати найдешевшу квартиру, наприклад, за 30 тисяч євро)
• не потрібно відкривати бізнес або компанію
• проста процедура і мінімальні вимоги для отримання ВНЖ
• немає обмеження по терміну перебування в країні
• для отримання ВНЖ не потрібно здавати ніяких іспитів.

Короткострокові візи
Згідно із законодавством ТРПК, ви можете в'їхати в країну і перебувати на її території протягом терміну, який вказаний на туристичній візі, одержуваної іноземними громадянами на безоплатній основі при в'їзді на Північний Кіпр. Термін перебування за даною візою від 1 до 3 місяців.
Якщо ви плануєте перебувати на Північному Кіпрі короткостроково, то зазначеної вище туристичної візи вам цілком достатньо. Крім того, покинувши межі ТРПК і повернувшись, наприклад, на наступний день, ви отримуєте туристичну візу на новий термін (від 1 до 3 місяців). Можливо, вам вистачить цього терміну для проведення чудового відпочинку в вашому будиночку біля моря.

ВНЖ
Якщо ви хочете проживати на острові постійно, вам необхідно оформити певні документи і отримати посвідку на проживання.
Однією з підстав для отримання ВНЖ є придбання нерухомості. При цьому, як ми вже відзначали вище, вам достатньо придбати саму бюджетну квартиру на Північному Кіпрі і це дасть вам право на оформлення ВНЖ.
 Вид на проживання Північного Кіпру може отримати повнолітній громадянин будь-якої країни.
 При покупці нерухомості на Північному Кіпрі всі члени сім'ї покупця мають право на отримання виду на проживання.
 Дітям до 18, а також людям, які досягли 60-річного віку, ВНЖ оформляти не треба, вони автоматично отримують право проживання на Північному Кіпрі необмежену кількість часу.
Після того, як ви отримали ВНЖ, ви маєте право перебувати на території Північного Кіпру та не виїжджати за його межі, протягом усього терміну дії ВНЖ.
 ВНЖ необхідно продовжувати щороку.
 Після 7 років продовження ВНЖ ви маєте право на отримання постійного виду на проживання на території Північного Кіпру (без необхідності подальшого оформлення будь-яких документів і дозволів на проживання)

Процедура оформлення ВНЖ
Отримання дозволу на проживання на Північному Кіпрі є простою процедурою, збір документів займе 1 - 2 дні.
Щоб оформити ВНЖ ТРПК необхідно надати наступні документи:
• договір купівлі-продажу нерухомості, зареєстрований в Земельному кадастрі (оригінал і копія)
• копія чинного паспорта (остання сторінка і сторінка зі штампом про дату в'їзду)
• довідка від місцевого старости (мухтара) про дійсний проживанні за адресою покупки нерухомості
• 2 фотографії (паспортний розмір)
• довідка з місцевого банку про наявність коштів на рахунку (не менше 10 тисяч євро на людину на момент отримання довідки)
• свідоцтво про шлюб (потрібно в разі, якщо нерухомість придбана на ім'я тільки одного з подружжя) (перекладене та завірене в місцевому суді)
• свідоцтво про народження (для дітей віком від 18 років)
• державні марки (спосіб збору гос.пошліни) на загальну суму 13.2 турецьких лір (близько 2.15 євро) (сума може змінюватися)
• оплату держмита в розмірі 237 лір (близько 39 євро)
• загальний аналіз * крові в державній клініці (135 лір - близько 22 євро)
* Здача медичного аналізу пов'язана з тим, що на Північному Кіпрі відсутні такі інфекційні захворювання, як ВІЛ, гепатит і туберкульоз. Результати в запечатаному вигляді передаються в імміграційну службу г.Лефкоша (Нікосія) для того щоб поставити штамп дозволу на проживання в паспорт. Дуже важливо не розкривати самим запечатаний конверт з результатами, в іншому випадку аналізи доведеться здавати повторно.
Позитивний результат аналізу крові на ВІЛ і гепатит є підставою для відмови у видачі ВНЖ.
Всі документи перекладаються англійською чи турецький на місці, тому досить оригіналів російською мовою. На всі документи необхідно надати копії. Оригінали (крім довідки від місцевого старости) залишаються у вас.
Готові і перекладені документи подаються в міграційний відділ поліції за місцем проживання.
Через 21 день з моменту подачі документів в поліцію, ви отримуєте ВНЖ Північного Кіпру строком від 6 місяців до 1 року. Продовжити ВНЖ потрібно за 1 місяць до закінчення терміну, слідуючи до вищеописаного алгоритму (при подальшому продовженні ВНЖ аналізи здавати не потрібно!).

Навіщо вам ВНЖ?
Існує думка, що ВНЖ Північного Кіпру потрібно тільки для того, щоб не було потрібно постійно виїжджати з країни для поновлення короткострокової візи. Це тільки часткова користь від наявності ВНЖ.
Отримавши ВНЖ Північного Кіпру ви, як іноземний громадянин, отримаєте право:
 оформити медичну страховку
 безкоштовно навчати дітей в державних школах
 відкривати рахунки в місцевих банках
 за спрощеною процедурою отримати візи Великобританії, Німеччини, США, Італії(Посольства зазначених країн перебувають на території ТРПК)
Важливо! Наявність дозволу на проживання дає вам право тільки на постійне проживання (в межах дії ВНЖ) на Північному Кіпрі. Він не дає вам право на роботу або ведення бізнесу на території ТРПК. Для відкриття бізнесу або працевлаштування на Північному Кіпрі вам необхідно отримати додатковий дозвіл.

Громадянство Північного Кіпру (ТРПК)
Громадянство Північного Кіпру може отримати іноземний громадянин, який постійно проживає / працює на території Північного Кіпру не менше 6 років (для досягли 60 річного віку - не менше 5 років), у якого відсутні будь-які правопорушення законодавства.
Також громадянство ТРПК може бути надано іноземним громадянам, які зробили особливий значний внесок в економіку / політику країни.