Традиційний, особливий новорічний стіл є, напевно, в кожній країні, де відзначається це свято. У Грузії, так точно! Пропонуємо до вашої уваги 5 найпопулярніших грузинських страв для Нового року:

1) Баклажани з горіхами – улюблена новорічна закуска. Баклажани для неї нарізаються смужками і обсмажуються, з мелених волоських горіхів, часнику, свіжої зелені та спецій готується начинка. Баклажанові смужки з начинкою скручуються в рулетики, подаються як в теплому, так і в уже охолонувшому вигляді.

2) Сациві – головна м’ясна страва на новорічному столі. Готується з м’яса індички, просоченого в соусі з волоського горіха, часнику і різних спецій. На стіл подається вже холодним.

3) Хачапурі – пряні пироги із сиром. Готуються за кількома рецептами, можуть мати форму човників та коржів. У хачапурі сир виконує роль начинки, він традиційно натирається на тертці, змішується з яйцем та вершковим маслом, в результаті чого виходить ніжна й тягуча консистенція. Випікається пиріг в духовці, на стіл його виставляють злегка охолонувши.

4) Надугі – традиційний для Грузії вершково-сирний сир. Легкий, ніжний і корисний він виготовляється за допомогою кип’ятіння сироватки, що залишається від молока після виробництва сиру. Для новорічного столу надугі, як правило, поєднується з м’ятою, сіллю, часником і загортається в листи сулугуні.

5) Козинаки (по-грузинськи «гозинаки») – класичні новорічні солодощі. Такі ж відомі, як і нерухомість у Грузії. Готується з волоських горіхів, меду та цукрової пудри. Все разом це проварюється, карамелізується, розкочується в тонкий пласт і нарізається на шматочки. Коли горіхово-медова маса остигає та завердіває – козинаки готові.

Що готують в Грузії на Новий рік?
Що готують в Грузії на Новий рік?