Зміни, пов’язані з отриманням кіпрського громадянства за інвестиційною програмою, набули чинності 1 листопада 2016 року. Вони передбачили зменшення мінімальної суми інвестицій, розширення складу осіб, які можуть претендувати на громадянство разом із заявником, а також зміну термінів надання громадянства Кіпру.

Тепер, зокрема:

- щоб отримати кіпрське громадянство потрібно інвестувати в економіку країни мінімум 2 млн. євро (раніше – 2,5 млн.). Для цього можна придбати нерухомість на Кіпрі, вкласти кошти в державні облігації, фінансові активи компаній або створити власну юридичну особу з п’ятьма співробітниками-громадянами Кіпру. Раніше був ще один варіант – оформлення депозиту в кіпрському банку, але згідно з новими змінами, цю підставу була виключено;

- право на отримання громадянства Кіпру разом з заявником отримали його батьки, незалежно від віку та працездатності. Не потрібно також підтвердження фінансової залежності батьків від заявника-інвестора. Законом встановлюється тільки одна вимога – придбання додаткової житлової нерухомості в країні вартістю від 500 тисяч євро;

- для отримання кіпрського громадянства потрібна наявність у особи посвідки на проживання (карти резидента), виданого як мінімум за 6 місяців до отримання паспорта. Тепер разом із заявою на громадянства потрібно подавати також заяву на посвідку на проживання. Карта резидента видається за 5 днів, а загальна процедура оформлення громадянства затягується на півроку (раніше вона займала 3 місяці).

Громадянство Кіпру за нерухомість. Правила змінили
Громадянство Кіпру за нерухомість. Правила змінили