Не тільки нерухомість Ларнаки набуває світової популярності, а й хліб, який печуть в її околицях. Йдеться про особливий вид хліба, що протягом багатьох років готується в селі Афієну. Цей оливковий хліб називається Athienitika, поставляється у країни Європи, Америки та Сходу, а нещодавно навіть був включений ЮНЕСКО до складу Нематеріальної культурної спадщини.

Хлібопекарські традиції Афієну формувалися протягом багатьох століть, а місцеві рецепти не мають аналогів у всьому світі. Саме в цьому селі була заснована фірма Zorpas, пекарні та магазини якої сьогодні відкриті по всій країні і яка займається експортом хлібобулочних продуктів.

Коли ви будете у Ларнаці, неодмінно загляньте на батьківщину хліба Athienitika та спробуйте його. Раз ЮНЕСКО назвала оливковий хліб спадщиною людства, отже, він того вартий. А якщо відправитися в Афієну в 20-х числах вересня, можна потрапити ще й на святкування, присвячені Святому Фоці – покровителю села. Це свято теж увійшло до списку ЮНЕСКО і проводиться у вигляді ярмарку вже більше 100 років поспіль (з 1887 року).

 

Кіпрський хліб визнано всесвітньою спадщиною
Кіпрський хліб визнано всесвітньою спадщиною