Програма інвестиційного громадянства Кіпру зазнала в 2019 році істотних змін. З 15 травня набувають чинності нові правила для інвесторів, які хоча й не дуже, але ускладнюють процедуру вступу до громадянства країни.

Основи програми залишилися без змін. Отримати паспорт Кіпру може будь-який іноземний громадянин при інвестуванні в економіку країни 2 млн. євро: обов’язково придбати житлову нерухомість на Кіпрі вартістю від 500 млн. євро, купити акції місцевих компаній, державні облігації, відкрити власний бізнес і найняти на роботу 5 кіпріотів.

До цих основних додається кілька додаткових вимог: збереження інвестицій протягом 5-ти років (замість раніше діючих 3-х) та узгодження всіх змін у них з Мінфіном; внесення благодійних внесків по 75 тис. євро на наукові дослідження й фінансування доступного житла; наявність шенгенської візи та відсутність відмови у наданні громадянства з боку інших країн ЄС.

При дотриманні цих умов процедура отримання кіпрського паспорта займає 6-9 місяців і проходить в такі етапи:

1. Купівля житла і формування інвестиційного пакету на потрібну суму.

2. Надання пакету документів до Міністерства внутрішніх справ з одночасним поданням заяви на отримання карти резидента Республіки Кіпр.

3. Проходження перевірки з боку МВС і незалежних професійних компаній.

4. У разі схвалення заявки – прийняття присяги громадянина Кіпру, отримання довідки про натуралізацію і громадянського паспорта.

Із цього моменту іноземець стає повноправним громадянином Республіки Кіпр – може проживати, навчатися та працювати в країні без обмежень по строках, а також вільно пересуватися Шенгенською зоною.

Громадянство Кіпру за інвестиції: процедура 2019
Громадянство Кіпру за інвестиції: процедура 2019